A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Retinyl Palmitate

derivát přírodních látek

Další názvy: Vitamin A Palmitate, Palmitát vitaminu A

Retinyl Palmitate je derivát přírodních složek. Vzniká kombinací čistého retinolu (vitamin A) a kyseliny palmitové, což je nasycená mastná kyselina, které je součástí palmového oleje. Je ve formě žluté až olejovité kapaliny nebo pevné látky. Rozpustná v olejích a alkoholu, ve vodě nikoliv. Využívá se ve farmacii, kosmetice a potravinářství. Retinyl Palmitate funguje jako antioxidant, má anti-age vlastnosti, napomáhá při redukci vrásek. Také může být použit jako ochranný prostředek proti UV záření. Bývá hlavně součástí produktů pro suchou, unavenou a zralou pleť. Funguje také jako pleťový kondicionér a změkčovač. Má exfoliační účinky, odstraňuje staré kožní buňky. Lehce se vstřebává do pokožky. Co se týče použití Vitaminu A, jedná se trochu kontroverzní látku. V malém množství má opravdu výrazné pozitivní účinky pro lidské tělo, naopak ve velkém může uškodit.  Není vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy. Neměl by být použit do opalovacích přípravků, po vystavení slunečnímu záření se stává karcinogenní. Některé studie poukazují na jeho negativní vliv a toxicitu na vývojové a orgánové schopnosti lidského těla, občas se spojuje s poruchami plodnosti u mužů i žen, může mít mutagenní účinky a poškodit zdraví lidského plodu.