A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3 4

Propylene Glycol

mírně dráždivá syntetická látka

Další názvy: Propylenglykol, 1,2-Dihydroxypropane, 2-Hydroxypropanol, Methylethyl Glycol, Methylethylene Glycol, 1,2-propandiol, Propylenglycol, Propylen Glykol

Propylene Glycol je viskózní kapalina, bez zápachu. Jedná se o organický alkohol z rostlinných zdrojů (fermentací kvasinek) například ze sójových bobů nebo řepky nebo synteticky z ropy. Rozpustný ve vodě. V kosmetickém průmyslu se už používá přes 50 let, díky jeho nízké ceně a univerzálním vlastnostem. Je levnější alternativou Glycerinu nebo Caprylic/Capric Triglyceride. V lidském těle se metabolizuje na kyselinu mléčnou, která se přirozeně tvoří ve svalech. Používá se jako emulgátor, má vlastnost mísit dvě normálně nesmísitelné látky, jako je voda a olej. Váže tak na sebe mastné nečistoty a snáze je odstraňuje z pokožky. Navíc napomáhá jiným složkám lépe se vstřebávat. Funguje také jako rozpouštědlo. Zklidňuje drobná začervenání a podráždění. Funguje také jako zvlhčovač. Díky svým hydrofilní účinkům a na sebe váže velké množství vody a přivádí ji do pokožky, kde ji uzamyká. Zlepšuje vzhled suché nebo poškozené pokožky, snižuje loupání a obnovuje pružnost. Pokožku či vlasy zanechává hydratované a jemné. Dokáže se dostat i do hlubších vrstev, dokonce i do krve. Rychle se však odbourává. Pomáhá předcházet kontaktní dermatitidě na nikl, snižuje jeho pronikání do kůže. Propylene Glycol je vesměs považován za bezpečnou látku až do koncentrace 50%, ale musí být použit tak, aby byl nedráždivý. Obvykle se používá v koncentraci do 10%. Není doporučen na poškozenou nebo spálenou kůži, také u osob, které trápí ekzém. U některých velmi citlivých jedinců už při 2% koncentraci může způsobit podráždění, alergickou reakci či kopřivku. V některých zdrojích je při jeho časté inhalaci dokonce spojován s astmatem.  Není karcinogenní ani toxický. Používá se do složení šampónů, kondicionérů, hydratačních krémů či barev na vlasy.