A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Glycerine

derivát přírodních látek

Další názvy: Glycerin, Glycerol, Glycyl Alcohol

Glycerin, také znám jako Glycerol, patří mezi nejpoužívanější složky v kosmetice. Jedná se o derivát přírodních látek ve formě bezbarvé kapaliny bez zápachu. Rozpustný je ve vodě i olejích. Přirozeně se vyskytuje v přírodě i zvířatech. Lze ho vyrábět i syntetickou cestou. Může dokonce vzniknout jako vedlejší produkt při výrobě mýdla. Certifikovaná přírodní kosmetika dává přednost přírodní variantě glycerinu, tomu živočišnému a syntetickému se vyhýbá. Také se přirozeně vyskytuje v lidském těle, i to je důvod, proč se při kontaktu s lidskou pokožkou chová přirozeně. Nedráždí ji a nezpůsobuje alergie. Používá se hlavně pro své výrazné hydratační a zvlhčující účinky. Váže na sebe vodu a napomáhá ostatním složkám lepšímu vstřebání. Bývá používán i jako kondicionér a zvlhčovač, zlepšuje vzhled a poddajnost vlasů, vyrovnává poškozené vlasové vlákno. Pleť pěstí a napomáhá lepší funkci ochranné bariéry pokožky, přirozeně ji chrání před vnějšími vlivy.  Zvyšuje obsah vody v horních vrstvách pokožky tím, že odebírá vlhkost z okolí, ve vyšších koncentracích to však může být spíše na škodu. V takovém případě může vysušit hlubší vrstvy pokožky. Je tedy dobré při použití této složky na tento aspekt přihlížet a používat jej v maximální koncentraci do 10%.  V takovém případě je naprosto bezpečný. Glycerin také zpomaluje ztrátu vlhkosti z produktu během používání. Funguje také jako parfemace či k zamaskování zápachu jiné složky. Používá se v zubních pastách ke snížení zápachu z úst. Dále se s ním můžete setkat v hydratačních pleťových a vlasových produktech, mýdlech, sprchových gelech apod.