A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Behenic Acid

derivát přírodních látek

Další názvy: Docosanoic Acid

Behenic Acid patří mezi nenasycené mastné kyseliny. Jeho název je odvozen od Behenového oleje, kterého je hlavní složkou. Ten je získáván ze semen blahodárné Moringy olejodárné. V přírodě se vyskytuje i v jiných rostlinách, například v řepkovém, arašídovém či hořčičném oleji. Behenic Acid má tendenci vytvářet na pokožce i vlasech jemný film, který má své dobré i špatné vlastnosti. V jeho čisté formě může zanášet póry. Není hlavně vhodný pro osoby s mastnou pokožku, kterou trápí rozšířené póry. Jinak je považován za bezpečnou a dobře biologicky odbouratelnou látku.  Bývá také používán při výrobě šampónů či kondicionérů, díky svým změkčujícím a vyhlazujícím účinkům. Vlasům dodává přirozený lesk. Má také vlastnost snížit transparentnost jiných složek, proto se využívá i v dekorativní kosmetice, například v korektorech či podkladových make-upech.