A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Ethylparaben

dráždivá syntetická látka

Další názvy:Benzoic Acid, 4-Hydroxy-, Ethyl Ester, Ethyl Ester Sodium Salt 4-Hydroxybenzoic Acid

Ethylparaben je syntetická látka patřící mezi parabeny s výraznými antimikrobiálními účinky. Zabraňuje vzniku bakterií a prodlužuje spotřebu produktu. Patří mezi první konzervanty v kosmetice, používá se už desítky let. V kosmetickém produktu je většinou používán v kombinaci s dalšími parabeny či druhy konzervačních látek.  Ethylparaben je velmi kontroverzní látka, některé testy vykazují, že je zcela netoxický, některé však naopak potvrdili (testy na zvířatech) jistou spojitost s rakovinou prsu. Některé druhy parabenů byly v roce 2014 v kosmetických produktech zcela zakázány (Isopropylparaben, Isobutylparaben, Phenylparaben, Benzylparaben, Pentylparaben). Přírodní a bio certifikovaná kosmetika použití parabenů nedovoluje.  V konvenční kosmetice se s ním můžete setkat v hydratačních a podkladových krémech, dekorativní a vlasové kosmetice apod. Ethylparaben se používá jen ve velmi malých koncentracích do 0,4%, v takovém množství je zcela nedráždiví. Ve velkém naopak může způsobit alergické reakce, dermatitidu na kůži a zčervenání a otok víček. Rychle se vstřebává pokožkou, je vylučován močí a neměl by se v ní hromadit, přesto nedávná studie ukázala, že se jeho malá část může uchovávat v tkáních. Není doporučen v produktech pro těhotné ženy a děti.