Xanthan Gum

derivát přírodních látek

Další názvy: Corn Sugar Gum, Polysaccharide B 1459, Xanthanová Guma

Xanthanová guma se vyrábí fermentací kukuřičného škrobu s bakterií Xanthomonas campestris. Je ve formě světlého prášku rozpustného ve vodě, v oleji nikoliv. Má výraznou vlastnost na sebe vázat opravdu velké množství vody. I proto se používá jako emulgátor, usnadňuje proces emulgace, zvyšuje stálost a prodlužuje trvanlivost kosmetických prostředků, produkt činí lépe roztíratelným. Zvyšuje hustotu vodné části kosmetického přípravku, nebo mění hustoty kapalných kosmetických prostředků. Produktům dodává konzistenci gelu, podporuje soudržnost ostatních látek. Používá se v kosmetickém průmyslu (pleťových krémech, zubních pastách, pleťových mlékách a další), ale i potravinářství (E415) a farmacii. Xanthanová guma má také výrazné hydratační účinky. Do pokožky přivádí velké množství vody a uzamyká ji tam. Vytváří na povrchu slabý ochranný film. Zlepšuje vzhled suché nebo poškozené pokožky, snižuje loupání a obnovuje pružnost. Vlasy zanechává jemné a pevné na dotek. Stačí ji používat jen ve velmi malých koncentracích, do 1%. Je považována za naprosto bezpečnou látku.