A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Tocopherol (Vitamin E)

derivát přírodních látek

Další názvy:Tokoferol, Tocopheryl, Vitamin E, D-Alpha-Tocopherol, Dl-A -Tocop Herol, Mixed Tocopherols, Natural Vitamin E

Tocopherol je látka mnohem známější pod názvem Vitamin E. Přirozeně se vyskytuje v přírodě, například v  sójových bobech, rostlinných olejích, ořechách, masu apod. Bývá ve formě viskózního žlutého až hnědého oleje. Patří mezi přirozeně se vyskytujících antioxidanty. Existuje dokonce několik druhů Vitaminu E, které se liší například stylem výroby. V kosmetice se nejčastěji můžete setkat s variantou vitaminu E – tocopherol, který je získáván z přírodních zdrojů. Pak Tocopheryl Acetate, který se vyrábí synteticky. Ve složení narazíme i na d-alpha tocopherol, který je přírodního původu a je nejlépe vstřebatelný. Všechny vitaminy E fungují v kosmetice hlavně jako antioxidanty a zabraňují tak žluknutí olejů a másel. Prodlužují životnost produktu. Vitamin E je životně důležitý pro lidské tělo.

Tocopheryl acetate se vytváří uměle, je stabilnější než jeho přírodní varianta, prodlužuje životnost produktu o něco déle. Na druhou stranu je hůře vstřebatelný do pokožky. Tocopherol vzniká vakuovou separací z rostlinných olejů a velmi dobře se vstřebává do pokožky. Oba vitaminy E jsou silnými antioxidanty, bojují proti působení volných radikálů, zabraňují předčasnému stárnutí. Snižují vznik pigmentových skvrn, snižují tvorbu vrásek, zabraňují ztrátě pevnosti a pružnost pokožky. V kosmetických přípravcích fungují jako konzervanty. Mají také hydratační účinky a zpomalují šupinatění pokožky. Snižují závažnost spálení, chrání před UV zářením. Napomáhají k lepšímu a rychlejšímu hojení ran.