A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3 4

Tartrazine (CI 19140)

mírně dráždivá syntetická látkapotenciální alergen

Další názvy: CI 19140, E102, Acid yellow 23, CI Food Yellow 4, Hydrazine yellow, Tartrazin, CI potravinářská žluť 4, Tartrazin, Yellow 5

Tartrazin, je syntetické žluté azobarvivo, které se používá v kosmetice (CI 19140), potravinářském (E102) i lékárenském průmyslu. Může být použit v ovocných drtích, likérech, nápojích, polévkách, bonbónech, marcipánu a dalších potravinách. Jedná o celkem kontroverzní látku, protože ve vysoké koncentraci tartrazin způsobuje nejvíce alergických reakcí ze všech azobarviv, zvlášť mezi astmatiky a lidmi s nesnášenlivostí aspirinu. Také může způsobit migrénu, rozmazané vidění, svědění, sennou rýmu nebo skvrny na kůži, dětskou hyperaktivitu. Není nebezpečný nebo toxický. I přesto musí být (od roku 2010) potraviny s jeho obsahem označeny. Látka je zakázaná v Norsku a Rakousku.