Sorbus Aucuparia
Další názvy: Jeřáb ptačí, Jeřáb obecný, Sorbus Aucuparia Fruit Extract
Sorbus Aucuparia, česky Jeřáb ptačí, je rostlina z čeledi růžovitých, pocházející z Evropy. Má i různé příbuzné druhy, které rostou i v severnější Asii a Severní Americe. Přízvisko ptačí je podle toho, že velmi chutná ptákům, kteří se starají o jeho rozšíření, samozřejmě jak jinak, než trusem. Plody jeřábu jsou drobnější červeno-oranžové bobulky rostoucí v trsech a jsou považovány za pikantní koření. Používají se k výrobě různých sirupů, vín, kompotů, lze s ním dochucovat omáčky ke zvěřině a hovězímu masu. Jeřabiny obsahují kyseliny, např. kyselinu sorbovou, parasorbinovou, vinnou, jablečnou, vinnou, citronovou aj.. Také jsou bohaté na vitamin C, cukry, sorbit, sorbózu, třísloviny, karotinoid sorbusin, pektiny, antokyany, silice, flavonoidy a hořčiny. Máji detoxikační účinky, působí mírně projímavě a močopudně, navíc zvyšují vylučování žluče. Mají léčivý účinek při zánětech horních cest dýchacích. V ženském lékařství jich lze použít při nedostatku ženských pohlavních hormonů. Extrakt z jeřabin může být také součástí kosmetických produktů. Je vhodný k péči o problematickou pokožku a ekzémy.