A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3 4

Sodium PCA

derivát přírodních látek

Další názvy: 5-Oxo- Monosodium Salt Dl-Proline, Pca Soda, Sodium Pyroglutamate, PCA (Pyrrolidonecarboxylic acid)

Sodium PCA patří mezi přírodní deriváty, vyrábí se fermentací cukrů nebo škrobů přítomných v přírodních zdrojích. Přirozeně se vyskytuje i v pokožce jako zvláčňující a hydratující faktor, uzamyká v pokožce vodu a podporuje její elasticitu. Má výrazné hydrofilní účinky, dokáže na sebe vázat velké množství vody. Také funguje jako kondicionér a změkčovadlo. Hydratuje pokožku i vlasy, zanechává je příjemné na dotek a v dobrém stavu. Zlepšuje vzhled suché nebo poškozené pokožky, snižuje loupání a obnovuje její pružnost. Jako přísada zpomaluje ztrátu vlhkosti z produktu během používání. Snižuje statickou elektřinu odstraněním povrchového elektrického náboje. Sodium PCA je považován za opravdu bezpečnou a nesenzibilující látku, Některé studie ukázali, že může dráždit pokožku při překročení koncentrace 50%. V kosmetice se však používá nejčastěji v koncentraci do 4%. Neměl by být používán v kosmetických výrobcích obsahující nitrozační činidla, kvůli vzniku nitrosaminů. Naštěstí jsou dnešní formulace nastaveny už tak, že se takto již nevyrábí. Může být použit v různých hydratační a anti-age krémech, tělových mlékách, podkladových krémech apod.