A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Sodium Benzoate

derivát přírodních látek

Další názvy: Benzoát sodný, Benzoic Acid Sodium Salt, Sodium Salt Benzoic Acid, Antimol, Benzoát Sodný, Benzoan Sodný, Benzoate Of Soda, Benzoate Sodium, Sodium Benzoic Acid, E211

Benzoát sodný je sodná sůl kyseliny benzoové. Vyrábí se ve formě světlého krystalického prášku, je rozpustný ve vodě, v oleji jen částečně. Zmíněná kyselina benzoová se přirozeně vyskytuje v přírodě, například v brusinkách, jablkách, skořici, meruňkách, ale třeba i mléčných výrobcích. Neutralizací s hydroxidem sodným se pak z ní vyrábí Benzolát sodný. Používá se v kosmetickém i potravinářském průmyslu (E211), nejčastěji jako konzervant. Je velmi oblíbený pro svou velmi nízkou cenu. Má výrazné antimikrobiální a antimykotické účinky. Účinně chrání produkt před tvorbou plísní, kvasinek a bakterií. Velmi dobře působí v kyselém prostředí, ideálně s pH 4,5 a nižší, naopak s pH 5 a vyšší je neúčinný. V menší míře může pronikat kůží, ale v organismu se nehromadí, je metabolizován a následně vyloučen močí. Benzoát sodný je povolen i v přírodní kosmetice, je považován za bezpečnou a nedráždivou složku. Pouze u velmi citlivých jedinců může způsobit podráždění pokožky či očí. I přesto je stále zkoumán, některé studie poukazují na problematiku při jeho vysokých koncentracích – má mutagenní vlastnosti, negativně ovlivňuje lidské DNA.  V malém množství je však naprosto neškodný. V kosmetice se u bezoplachujících produktů může používat až do maximální koncentrace 0,5%, u oplachujících se až do 2,5%, u zubních past do 1,7%. Může být použit ve vlasové kosmetice (šampony, kondicionéry), hydratačních krémech, pleťových vodách apod.  Společně s Vitaminem C (kyselina askorbová) tvoří karcinogenní látku benzen, samotný ale není toxický ani karcinogenní. K tomuto faktu výrobci samozřejmě přihlížejí.