A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Rosmarinus Officinalis

přírodní látka

Další názvy: Rozmarýn Lékařský, Rosmarinus Officinalis extract, Rosmarinus Officinalis extract oil, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract, Rosemary, Rosmarinus Officinalis Leaf Oil

Rosmarinus Officinalis česky rozmarýn lékařský je velmi oblíbená zelená bylinka s velmi příjemnou dřevitou vůní. Lze jej používat ve farmacii, gastronomii, kosmetice a aromaterapii. Z rozmarýnu se lisuje esenciální olej, který v kosmetice slouží jako parfemace, jeho inhalace zlepšuje náladu, má povzbuzující účinky. Navíc napomáhá detoxikaci, má výrazné antimikrobiální a protizánětlivé účinky. Používá se při problémech s akné. Pleť čistí a stimuluje. Je vhodný pro všechny typy pokožky. Používá se také v šamponech, ke stimulaci růstu vlasů a při problémech s jejich nadměrným vypadáváním. Rozmarýn lékařský v čisté podobě (esenciální olej) není vhodný používat přímo na citlivou pokožku, může ji dráždit, patří mezi alergeny.  V podobě směsí či jako součást kosmetických produktů je naprosto neškodný.