A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Prunus Amygdalus Dulcis

přírodní látka

Další názvy: Prunus Amygdalus Dulcis oil, Almond, Almond oil, Sweet almond , Mandoň obecná, Prunus Dulcis Fruit Powred , Mandlový olej

Mandlový olej se získává z plodů keře Mandloně Obecné, která se pěstuje v Africe a teplejších oblastech Evropy. Obecně lze rozdělit mandle na dvě skupiny, sladkou známou jako variantu Dulcis a hořkou variantu Amara, u které je hořkost dána vyšším obsahem amygdalinu. Mandle patří mezi tzv. superfood neboli super potraviny a to především pro své výrazné účinky, které lze využít v potravinářském i kosmetickém průmyslu. Mají vysoký obsah bílkovin, vlákniny, vápníku, zinku, draslíku a dalších. Také kyselinu olejovou a polynenasycenou omega 6 linolovou kyselinu, vitaminy A, E, K. V kosmetice se nejčastěji používá mandlový olej či mandlový extrakt, oba mají výrazné antioxidační a protizánětlivé účinky. Podporují regeneraci pokožky. Mandle jsou oblíbené pro své výrazné hydratační účinky, vyživují suchou a popraskanou pokožku. Zabraňují jejímu šupinatění, mají výrazné pěstící schopnosti. Mandlový olej je opravdu bezpečný a nesenzibilující, svým složením je vhodný i pro to nejcitlivější pokožku. Často je používán v dětské kosmetice. Také bývá součástí pleťových krémů, balzámů na rty, rtěnek.