A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Propanediol

derivát přírodních láteksyntetická látka

Další názvy: 1,2-Propanediol (Propylen glycol), 1,3-Propanediol

Propanediol je organická syntetická sloučenina, vyráběná fermentací kukuřičného škrobu, sójových bobů či řepky. Ve velkém se však vyrábí i synteticky a to hydratací propylenoxidu. Je ve formě viskózní bezbarvé kapaliny, téměř bez zápachu a bez chuti. V kosmetice se tedy objevuje ve dvou variantách. Varianta 1,3-Propanediol je k pokožce, mnohem šetrnější a je schválen i pro certifikát ECOCERT. V kosmetice funguje jako rozpouštědla a snižuje viskozitu produktu. Druhá varianta pod názvem 1,2-Propanediol působí jako kondicionér a změkčovač. V přípravku slouží jako rozpouštědlo a snižuje jeho viskozitu. Napomáhá lepšímu vstřebání ostatních látek. Může však dráždit pokožku a způsobovat kontaktní dermatitidu. Neměl by být použit přímo na podrážděnou či popálenou pokožku. Najdeme ho v různých kosmetických produktech, jako jsou kondicionéry, šampony, pleťový séra, deodoranty, řasenky, laky na vlasy apod.