A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Potassium Sorbate

derivát přírodních látekneškodná syntetická látka

Další názvy: Sorbát draselný, Sorban draselný, E 202, Kalium Sorbat, Potassum Sorbate, Potassiumsorbate, Sorbistat-Potassium, Kaliumsorbat

Sorbát draselný je draselná sůl kyseliny sorbové ve formě světlého krystalického prášku.  Používá se v kosmetickém i potravinářském průmyslu. Je to konzervant pro certifikované přírodní a bio přípravky. Většinou se v kosmetice nachází v syntetické podobě, velmi výjimečně může být v derivované přírodní formě. Funguje jako alternativa chemických a dráždivých parabenů, proto je povolen i v přírodní kosmetice. Používá se hlavně jako konzervant. Má výrazné antimykotické a antibakteriální účinky. Zabraňuje šíření kvasinek, plísní a hub, prodlužuje dobu spotřeby produktu. Je však méně účinný proti množení bakterií. Proto se velmi často kombinuje s jinými antimikrobiálními látkami, zejména s kyselinou benzoovou. Může se používat taky ve výrobcích s eko-certifikátem. Při koncentracích až do 10% prakticky nedráždí oči ani pokožku. Je považován za nedráždivý a nesenzibilující. I tak je většinou jeho maximální koncentrace v produktech 0,15-3%. Jen ve výjimečných případech může způsobit lehké podráždění u jedinců s velmi citlivou pokožkou. Můžete se s ním setkat v krémech na ruce, pleťových krémech, deodorantech, sprchových gelech apod.