A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
1
2
3
4
Pantothenic Acid
Další názvy: Kyselina Pantothenová, Kyselina D-pantothenová
Pantothenic Acid, česky Kyselina Pantothenová, také nazývána jako Vitamin B5 (vitamin B), je ve vodě rozpustný vitamin. Čistá kyselina je nestálá olejovitá kapalina. Chemicky je tvořena spojením aminokyseliny β-alaninu a kyseliny pantoové. Kyselina pantothenová je základní živinou. Zvířata ji například potřebují, aby syntetizovala koenzym-A (CoA), a také aby syntetizovala a metabolizovala proteiny, uhlohydráty a tuky. Její název je odvozen od řeckých pantothenů, což znamená „odkudkoli“. Malé množství Kyseliny Pantothenové se nachází téměř v každém jídle, nejvíce v celozrnných cereáliích, žloutcích, játrech či sušených hubách.