A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Helianthus Annuus

přírodní látka

Další názvy:  Helianthus Annuus Seed Oil, Slunečnice Roční, Sunflower, Slunečnice obecná, Slunečnice letní, Slunečnicový vosk, Helianthus annuus cera, Sunflower seed wax, Helianthus Annuus Hybrid Oil

Helianthus Annuus česky Slunečnice roční obsahuje až 45 % oleje, který je lisován a využívá se v gastronomii, kosmetice i k průmyslovým účelům. Obsahuje kyselinu olejovou a linoleovou, dále bílkoviny, triglyceridy, steroly, vitamin A, D, E a lecitin. Velká výhoda Slunečnicového oleje je, že se přirozeně podobá lipidům v naší kožní tkáni. Lidské tělo ho tak snáze přijímá i do hlubších vrstev pokožky.  Napomáhá i ostatním látkách k lepšímu vstřebání. Má zklidňující, zjemňující, vyhlazující a protizánětlivé účinky. Funguje jako antioxidant a chrání pleť před poškozením vnějšími vlivy, ztrátou pružnosti a pevnosti. Je vhodný na všechny typy pleti. Slunečnice roční může být i ve formě tzv. slunečnicového vosku, který se získává tzv. vymražováním ze semen. Je ve formě pevného, krystalického, lehce nažloutlého vosku s vysokou teplotou tání (75-78°C). Na kůži vytváří příjemný nemastný pocit. Je vynikajícím gelovacím činidlem a vhodnou veganskou alternativou vosku včelího.