Guar Gum
Další názvy: Guarová guma, Cyamopsis tetragonoloba gum, E412
Guarová guma je čistě přírodní látka, přesně polysacharid, který se vyrábí loupáním a mletím semen guarových bobů rostliny Cyamopsis tetragonoloba. Používá se v potravinářské (E412), lékárenském i kosmetickém průmyslu. Je dobře rozpustná ve vodě a má výrazné absorpční vlastnosti, působí jako emulgátor. V potravinách je guarová guma veganskou náhradou želatiny, zvyšuje objem produktů a zlepšuje jejich konzistenci.
V lékárenském průmyslu napomáhá při správné funkci našeho trávicího systému. Používá se při léčbě obezity či cukrovky, snižuje hladinu cholesterolu. Přírodní kosmetika guarovou gumu používá k emulgaci a stabilizaci produktů. Napomáhá k vytvoření příjemných a dobře roztíratelných emulzí. Je mnohem efektivnější než kukuřičný škrob, stačí ji použít jen opravdu malé množství. Jedná se o naprosto bezpečnou a nesenzibilující látku.