Eugenia Caryophyllus
Další názvy: Hřebíčkovec vonný, Hřebíček, Eugenia Caryophyllata, Eugenia Caryophyllus Flower / Bud Oil, Clove
Eugenia Caryophyllus česky hřebíček je velmi oblíbený v gastronomii, medicíně ale v kosmetickém průmyslu. A to zaslouženě. Je bohatý na hořčík, vápník, mangan, železo, vitaminy A, B, C, E a K, kyselinu listovou, betakaroten či omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny. Obsahuje také fenoly, třísloviny, fenolkarbolovou kyselinu, flavonoidy a další. Hřebíček se suší a může být používán ve formě prášku, tinktury či esenciálního oleje.
Používá se při léčbě žaludečních nevolností, nadýmání a projevech nechutenství. Napomáhá tišit bolesti a urychluje hojení infekčních poranění. Je oblíbený pro své výrazné antiseptické a antivirové účinky. Často bývá součástí zubních past a ústních vod, snižuje vznik bakterií a bolavých aftů. V pleťových produktech napomáhá léčbě akné. Má hřejivé účinky, používá se při masážích bolavých kloubů. Může být i součástí odpuzovačů hmyzu. Inhalace čistého oleje povzbuzuje mysl, dodává energii a posiluje paměť. Navíc dezinfikuje prostor a uvolňuje dýchací cesty.