Coumarin

derivát přírodních látekpotenciální alergen

Další názvy: Coumarinic Anhydride, Cumarin, Kumarin

Coumarin je v přírodě přirozeně se vyskytující látka. Najdeme ji v mnoha esenciálních olejích, například v levanduli, skořici nebo citrónové trávě. Lze ho vyrábět i synteticky. Je ve formě bílé krystalické látky, rozpustné v ethanolu, jen částečně ve vodě. Charakteristický je svou sladce jemnou vůní. Používá se v kosmetice, tabákovém průmyslu i lékařství. Má antimykotické účinky a funguje trochu jako antioxidant. V kosmetickém průmyslu se používá hlavně jako parfemace v mýdlech, avivážích, parfémech apod. Coumarin je v malých koncentracích bezpečný, je však považován za alergenní látku, která dráždí pokožku. Není vhodný pro děti a těhotné. Při vnitřním užití může být až toxický, může negativně ovlivňovat funkci jater a ledvin.