A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Carrageenan

derivát přírodních látek

Další názvy: Karagenan, Karagén, Chondrus Crispus, E407

Karagenan je derivát přírodní kosmetiky, přesně sulfátový polysacharid. Získává se většinou extrakcí z červené řasy Chondrus crispus, česky Puchratka kadeřavá. Je bohatý na zinek, mangan, vápník či hořčík. Setkat se s ním můžete ve formě želatinového extraktu nebo prášku. Je hodně používán i v potravinářství (E407), kde funguje jako stabilizátor a zahušťovadlo, jedná se veganskou variantu živočišné želatiny. V kosmetice se Karagen používá hlavně jako emulgátor a pleťový kondicionér. Vytváří příjemné emulze, které jsou dobře roztíratelné a příjemné na dotek. Stabilizuje pěnu. Pokožku a vlasy hydratuje a doplňuje o již zmíněné minerální látky. Vlasy uhlazuje a zlepšuje jejich rozčesatelnost.