A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Benzoe

přírodní látka

Další názvy: Benzoin, Styrax Benzoin Gum Extract, Benzoový prášek, Styrax Tonkinensis

Benzoe neboli Benzoin je pryskyřice, která se získává ze stromů zvaných Styrax. Strom musí být nejméně sedm let starý. Z Pryskyřice se následně se pomocí parovodní destilace nebo extrakcí ethanolem získává zlatavý esenciální olej, který má opravdu výrazné balzamické aroma po vanilce. Používá se především jako příměs do kadidel a při výrobě parfémů. Využití má i v potravinářství, k ochucení sladkostí, jako jsou bonbóny, žvýkačky a další. Benzoe existují dva druhy: Benzoe siamská (Styrax benzoin) a Benzoe sumerská (Styrax tonkinensis). Inhalace Benzoinu navozuje pocity klidu, používá se například při motlitbách a meditacích. Má pozitivní vliv na trávení, přirozeně stimuluje imunitní systém a správnou činnost krevního oběhu. Podporuje detoxikaci těla, působí potopudně a močopudně. Jeho aroma je natolik silné, že by se to s ním nemělo moc přehánět, v opačném případě může přivodit bolesti hlavy či zvracení. V kosmetických produktech může být Benzoin použit jako přírodní konzervant. Často bývá součástí krémů určených pro zralou a unavenou pleť, má anti-age účinky. Snižuje viditelnost vrásek a jizev. Má antibakteriální a antiseptické vlastnosti. Napomáhá i s problematickou pletí, kterou trápí dermatitida, lupenka, akné či ekzémy. Čistý olej není vhodný pro malé děti, těhotné a kojící ženy. Nesmí se používat na pokožku nezředěný.