Alanine
Další názvy: Alanin, Ala
Alanin je proteinogenní, nepolární, neesenciální α-aminokyselina. Na jeho α uhlík je navázána methylová skupina, což z něj dělá jednu z nejjednodušších α-aminokyselin. Kromě funkce v proteinech se jedná o významný meziprodukt mnoha metabolických drah, a zprostředkovává alaninový cyklus umožňující svalům efektivně získávat energii z aminokyselin. Alanin obsahuje, podobně jako většina aminokyselin, chirální uhlík, je tedy opticky aktivní. Vyskytuje se ve dvou formách: L-alanin a D-alanin. Pro syntézu proteinů na ribozomu se využívá ovšem pouze L-alanin. Alanin není esenciální, tedy při nedostatku může být v těle vytvořen. Zdrojem jsou veškerá bílkovinná jídla, např. maso, vajíčka, mléčné výrobky, plody moře, luštěniny, ořechy, kvasnice, hnědá rýže nebo obilí.