A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3 4

Acidum Aceticum

derivát přírodních látek

Další názvy: Kyselina octová, E260, Ethanová kyselina

Kyselina octová je druhá nejjednodušší jednosytná organická (karboxylová) kyselina, která je ve formě bezbarvé kapaliny ostrého zápachu. Je hygroskopická, takže pohlcuje vzdušnou vlhkost. Její vodný roztok o koncentraci od 8 % se následně nazývá ocet. Vyrábí se několika způsoby – karbonylací methanolu, oxidací acetaldehydu nebo ethylenu či přírodní fermentací. Kyselina octová je jedním z přirozených metabolitů v živých organismech. Vyskytuje se běžně v rostlinách, a to jak jako volná kyselina, tak ve formě solí (octanů). Ve větším množství je obsažena v kvasícím ovoci, jako následný fermentační produkt přeměny sacharidů. Je také přirozenou složkou poševního mazu u většiny primátů a u člověka, kde má roli slabého antibakteriálního činidla. Využívá se především jako tradiční prostředek k okyselování a dochucování různých pokrmů (ocet), ale také jako konzervant zabraňující růstu bakterií a kvasinek. Její vlastnosti z ní činí dobré rozpouštědlo (zejména barviv, gum, pryskyřic a éterických olejů) a také látku využívanou k úpravě pH. V potravinách se vyskytuje zejména v nakládané zelenině a houbách, v salátových zálivkách, majonézách, omáčkách, čalamádách, marinádách, kečupech a pekařských výrobcích.