Theobroma Grandiflorum
Další názvy: Cupuacu máslo, Kakaovník Velkokvětý, Theobroma Grandiflorum Seed Butter, Bubroma grandiflorum, Theobroma macrantha, Guazuma grandiflora
Theobroma Grandiflorum, česky Kakaovník velkokvětý, je stálezelený strom z čeledi slézovitých (Malvaceae). Pochází z Ameriky a postupně se rozšířil i do Evropy. Předmětem sběru jsou kakaové boby, které jsou asi 2x větší než plody kakaovníku pravého. Jsou bohaté na bílkoviny, tuky, vlákninu, škrob, tříslovinu a další blahodárné látky. Stromy kakaovníku využívaly a uctívali již Aztékové i Máyové. Dnes se kakaový prášek využívá především k výrobě sladkostí a čokolády. Dužnina kakaovníku velkokvětého se používá v Jižní Americe také do ovocných nápojů. Chuť plodů Kakaovník velkokvěté je výraznější a více hořká, než u kakaovníku pravého, proto se musí ještě fermentovat, aby získala příjemnější chuť. Z kakaových bobů se vyrábí kakaová hmota, tuk či máslo, které jsou bohaté na celou řadu vitamínů a minerálů. Kakaové máslo má dokonce využití v kosmetickém průmyslu, kde se využívá jeho pěstících účinků pro pokožku a přidává se do různých pleťových a tělových krémů a másel.