Elaeis Guineensis
Další názvy: Palma Olejná, Olejnice obecná, Palmový olej, Palm oil, Palm butter, Palm kernel oil
Elaeis Guineensis, česky Palma olejná je stromem původem ze západní Afriky. V současnosti se pěstuje ve většině zemích tropického pásma. Důvodem pěstování je jedlý palmový olej, který se lisuje z jejích plodů. Jedná se o nejběžnější a nejobchodovanější olej na světě. Je hojně používá v potravinářství (smažení, margaríny, sušenky, pečivo apod.), k výrobě biopaliv, svíček, drogerie a také při výrobě kosmetiky. Je ve formě světle žluté, viskózní kapaliny, velmi často bývá označen pouze jako „rostlinný olej“. Palmový olej je bohatý na, pro pokožku velmi prospěšný, vitamínu E a přírodních karoteny. Naopak také obsahuje spoustu nasycených mastných kyselin, které jsou podle některých autorů spojovány se vznikem aterosklerózy. Množství těchto kyselin je dokonce vyšší než ve vepřovém sádle. Jako součást kosmetických produktů jej můžete potkat v tuhých mýdlech, šampónech, krémech, rtěnkách, zubních pastách a také drogerii a různých čistících prostředcích. Pěstování palmy olejné má celkem neblahý dopad na hospodářství v Indonésii. Jelikož je spojeno s velmi nízkými náklady na výsadbu a masivním kácením deštných pralesů. Dochází tak k nenávratným ztrátám biologické rozmanitosti, úmrtím spousty druhů zvířat během kácení a vypalování, především orangutanů. Použití palmového oleje se celkově za posledních pár let velmi řeší, a i když se jedná i velmi levnou surovinu (má až 5x vyšší výnosnost než řepkový olej, 10x vyšší než sója), je spojena s ekologickou katastrofou a změnou klimatu. Dnes také existují skupiny RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) a POIG (Palm Oil Innovation Group) vydávající globální standardy, které by měly zaručit trvale udržitelné pěstování palmového oleje. Každý uživatel má tedy možnost si vybrat výrobce podporujícího ekologický způsob pěstování palem olejných, další možností je spotřebu potravin s obsahem jejich oleje jednoduše omezit a nepodporovat ji.