Papain
Papain je přirozeně se vyskytující látka v přírodě, přesně se jedná o proteolytický enzym, obsažený především ve šťávě nezralých plodů Papajovník. Získává se tzv. frakcionováním, odstřeďováním a ultrafiltrací. Používá se pro hydrolytické štěpení peptidů, amidů i esterů. Výhodou papainu je jeho mimořádně stabilní prostorová struktura, která se denaturuje až při vyšší teplotě, než je to u jiných živočišných enzymů, odolává denaturaci močovinou a až 70% ethanolem. Papain štěpí bílkoviny a patří do skupiny cystein-proteáz. Používá se v lékárenství, alternativní medicíně, potravinářské, textilním (výroba vlny) i kosmetickém průmyslu. Má lehce uklidňující účinky na žaludek a napomáhá trávení proteinů. Má výrazné změkčující vlastnosti, zkracuje dobu hnětení těsta (změkčuje lepek), stejně tak zanechává pokožku jemnou a hebkou. Používá se také ke změkčení (rozrušení) masa, jako součást tablet, které podporují snadnější trávení. Je vhodný i k léčbě různých kožních problémů, jako je například ekzém.