A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Zinc Oxide

derivát přírodních látek

Další názvy: Oxid Zinečnatý, Zinkoxid, Zinci oxidum, CI 77497, CI 77947

Zinc Oxide česky oxid zinečnatý se přirozeně nachází v přírodě ve formě červené rudy zinkové nebo nerostu Zinkitu. Je to mikropigment minerálního původu. Ve formě světlého prášku ho lze vyrábět i synteticky. Používá se v kosmetice, ale i třeba ve sklářství, keramickém průmyslu při výrobě barev apod. Občas je nazýván jako zinková běloba. Dokonce bývá součástí cigaretových filtrů. V kosmetice se používá především při výrobě opalovacích přípravků, podkladových krémů, korektorů, očních linek, rtěnek, pleťových masek apod. Funguje jako ochrana před UV zářením, které absorbuje a rozptyluje. Na rozdíl od chemických filtrů se do pokožky nevsakuje, i proto jsou jeho účinky mnohem jemnější. Například v porovnání s oxidem titaničitým, který je o trochu víc účinnější proti UVB záření, je zase oxid zinečnatý o něco více účinnější proti UVA.

Má mírné adstringentní a antiseptické vlastnosti a je odolný proti bakteriím a plísním. Podporuje hojení ran a používá se při prevenci nebo léčbě opruzenin i u malých dětí. Všeobecně je považován za bezpečnou, nedráždivou látku vhodnou i pro kojence, ale u citlivých jedinců může vyvolat alergickou reakci na kůži. Výjimkou je jeho použití ve velikosti nanočástic. Zinc Oxide se vyrábí v různých velikostech a zmíněné nanočástice se naopak mohou vstřebat do pokožky a zapříčinit tak záněty a různá genetická poškození. Stávají se mutagenní a negativně ovlivňují DNA. Nanočástice výrobci přidávají do produktu z důvodu snížení bílého filmu, která zanechává krém po namazání. Naštěstí Evropská unie vyžaduje v tomto případě označení na produktu slovem „nano“. Můžeme potvrdit, že naše opalovací krémy nanočástice neobsahují.