A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Trideceth-5

syntetická látka

Další názvy: PEG-5 Tridecyl Ether, Polyethylene Glycol (5) Tridecyl Ether, Polyoxyethylene (5) Tridecyl Ether

Trideceth-5 je syntetická složka, polyethylenový glykolester Tridecyl Alcoholu. Číslo v názvu označuje průměrný počet jednotek Ethylenoxidu v molekule. Je to syntetická látka, vyrábějící se reakcí Ethylenoxidu s Tridecylalkoholem. Číselné označení udává průměrný počet opakujících se jednotek ethylenoxidu v molekule. Tridecylalkohol je mastný alkohol se 13 atomy uhlíku.  V kosmetice funguje jako povrchově aktivní látka a emulgátor. Usnadňuje vstřebání dalších látek produktu. Používá se v produktech péče o vlasy, bývá často součástí trvalých vlasových barev, mycích prostředků na vlasy a výrobků osobní hygieny. Patří do skupiny tzv. PEGů, které jsou kontroverzní přísady v kosmetických prostředcích, částečně kvůli jejich schopnosti proniknout kůží a vstřebávat se do těla nebo pomáhat při absorpci jiných látek.Trideceth-5 může dráždit pokožku, pokud není použitý v bezpečném množství. Studie na reprodukční a vývojovou toxicitu včetně mutagenity byly negativní.