A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Talc

derivát přírodních látek

Další názvy: Talek, Mastek, Cosmetic Talc French Chalk Francouzská Křída, Mastek, Ci 77718, Talk, Talcum Albiss

Talc, občas označován i jako francouzská křída, se přirozeně vyskytuje v přírodě. Skládá se z křemíku, hořčíku, kyslíku a vodíku. Je považován za jeden z nejměkčích minerálů ve formě světlého velmi jemného prášku.  Na dotek je však mastný, proto ho můžete najít i pod názvem Mastek. Používá se v dekorativní kosmetice, hlavně do různých pudrů, očních stínů, tvářenek, rtěnek ale i třeba dětských pudrů. Využití má i ve farmacii do tablet a prášků. Také v potravinářství, kde je označován jako E553b. Díky jeho mazlavější konzistenci slouží k rozředění jiných pevných látek, nebo zvyšuje objem výrobku. Také zabraňuje hrudkování prášků a zrnitých látek. Funguje jako houba, dokáže na sebe nabalit látky, které jsou rozpuštěny ve vodě nebo v tucích. Lehce tak drží na pokožce, ale dá se i velmi dobře smýt.

Je výbornou ingrediencí do make-upů, snižuje transparentní vzhled ostatní složek produktu. Pokožku zanechává jemnou a neucpává póry. Chrání pokožku před podrážděním. V dětských pudrech chrání před vznikem opruzenin a případnému podráždění v oblasti plenek. U dětí do 3 let, by mělo být na výrobku umístěno varování o nebezpečí možného vdechnutí. V produktech bývá často ve vysokých koncentracích (až 95%), naleznete ho většinou mezi prvními 5 ingrediencemi. Talc je považován za opravdu bezpečnou a nesenzibilující látku. Bývá v několika kvalitách, ta méně kvalitní, která není určena k výrobě kosmetiky, může být kontaminován azbestem. Je spojena s rakovinou vaječníků a varlat. Kosmetický Talc však žádné stopy azbestu nesmí obsahovat.