A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Sucrose

derivát přírodních látek

Další názvy: Cukr, Sacharóza, Sacharosa, Sugar

Sucrose, česky Sacharóza, je přírodní látka, která se přirozeně vyskytuje v přírodě  a je velmi rozšířená. Je ve formě krystalické látky, sladké chuti. Jedná se o důležitý metabolický produkt všech zelených rostlin, kde funguje jako transportní rozpustný sacharid.  Sacharóza je nejběžnějším a nejpoužívanějším sladidlem. V těle se enzymaticky štěpí na glukózu a fruktózu, které se dále metabolizují. Ke zmíněné hydrolýze je třeba vitamín B, vápník, hořčík a další látky. Pod názvem Sacharóza si můžeme představit více druhů cukru odlišného původu, patří sem například řepný cukr, třtinový cukr, stolní cukr a další. Uplatnění nachází především v potravinářství, kde se používá jako sladidlo. Může být použita i jako součást kosmetických produktů, kde funguje jako ochucovadlo, zvlhčovač, pleťový kondicionér a také ke zklidnění pokožky.