A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Sorbitol

derivát přírodních látek

Další názvy: Sorbitol, Sorbit, D-Glucitol, Sorbitol Solution, Cholaxine, D-Glucitol

Sorbitol je přírodní derivát, cukerný alkohol, izomer Mannitolu, ve formě bílého krystalického prášku. Rozpustný ve vodě, charakteristický svou sladkou chutí. Často se proto přidává jako aroma či parfemace za účelem vonného efektu, nebo naopak k zamaskování jiných složek produktu. Používá se v kosmetickém průmyslu, ale i potravinářství. Přirozeně se nachází v přírodě, například v třešních, bobulích ptačího jeřábu, jablkách, kukuřici, třešně, švestkách apod. Funguje jako zvlhčovač. Má výrazné hydratační účinky, váže na sebe velké množství vody z okolí a dokáže ji v pokožce či vlasech udržet. Také zpomaluje ztrátu vlhkosti z produktu během jeho používání. Často nahrazuje použití Glycerinu. Funguje perfektně i jako pleťový kondicionér, pleť pěstí, navrací jí elasticitu, dodává jí hydratovaný a mladiství vzhled. Zjemňuje a vyhlazuje pokožku a vlasy. Proto se často používá do pleťových hydratačních krémů, šampónů, krému na ruce, ale i třeba do zubních past. Těm naopak dodává nasládlou chuť.  Působí také jako emulgátor, ostatní složky produktu emulguje, dodává jim krémovost a lepší poddajnost při roztírání. Sorbitol je naprosto bezpečná a nesenzibilující látka, dobře odbouratelná v přírodě.