A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Sodium Lauryl Sulfoacetate (SLSA)

derivát přírodních látek

Další názvy: SLSA, lauryl sulfoacetát sodný, Dodecyl sodium sulfoacetate, Dodecyl ester, S-sodium salt,  Sodium Salt Sulfoacetic Acid, 1-Dodecyl Ester

Sodium Lauryl Sulfoacetate zkráceně SLSA je organická sůl charakteristická svou sladce příjemnou vůní. Bývá ve formě světlého prášku nebo vloček.  Funguje jako mírný tenzid, který splňuje podmínky pro výrobu přírodní a bio kosmetiky, je také schválen certifikátem Ecocert. Bývá vyráběn buď z kokosového nebo palmového oleje. Používá se jako méně dráždivá alternativa syntetických sulfátů – Sodium Lauryl Sulfate (SLS).  Používá se jako emulgátor a povrchově aktivní látka, má vlastnost mísit dvě normálně nesmísitelné látky, jako je například voda a olej. Váže tak na sebe mastné nečistoty a snáze je odstraňuje z pokožky. Navíc napomáhá jiným složkám lépe se dostat do pokožky. Napomáhá k vytvoření emulze snížením povrchového napětí látek, které mají být emulgovány. Zvyšuje pěnící schopnosti produktu. Má výrazné hydrofilní účinky, váže na sebe vodu a díky tomu hydratuje pokožku i vlasy. Sodium Lauryl Sulfoacetate je považován za bezpečnou a netoxickou látku. Používá se i v dětské kosmetice. Ve výjimečných případech může u citlivějších jedinců zanechat mírné podráždění v případě dlouhého styku s pokožkou. Je tedy doporučen hlavně používat u produktů, které budou následně opláchnuty. Je dobře odbouratelný v přírodě. Může být použit do šampónů, tekutých mýdel, pěn do koupele, zubních past a apod.