A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

potenciálně škodlivá syntetická látka

Další názvy: SLS, Lauryl sulfát sodný, Monododecyl Ester Sodium Salt Sulfuric Acid, Sodium Dodecyl Sulfate (Sds), Sodium Dodecyl Sulphate, Sodium Lauryl Sulfate Sodium Lauryl Sulfate

Sodium Lauryl Sulfate zkráceně SLS je chemická látka ve formě světle žluté kapaliny, vyráběna syntetickou cestou. Používá se jako emulgátor a povrchově aktivní látka, má vlastnost mísit dvě normálně nesmísitelné látky, jako je například voda a olej. Váže tak na sebe mastné nečistoty a snáze je odstraňuje z pokožky. Navíc napomáhá jiným složkám lépe se dostat do pokožky. Napomáhá k vytvoření emulze snížením povrchového napětí látek, které mají být emulgovány. Zvyšuje pěnící schopnosti produktu. Je oblíbenou složkou pro svou velmi nízkou cenu.  Můžete se s ním setkat hlavně v konvenční kosmetice v různých šamponech, mýdlech, pleťových čisticích prostředcích, zubních pastách apod. Na základě mnoha testů bylo prokázáno, že není karcinogenní, i přesto má dráždivé účinky. Při dlouhodobém používaná má negativní vliv na ochranný lipidový plášť pokožky, čímž způsobuje její vysoušení. Narušuje ho a napomáhá tak sobě i ostatním látkám ke snazšímu vstřebání do kůže. Zvyšuje výskyt aftů u osob na ně citlivých, může narušit přirozenou ústní mikroflóru. V případě vlasových produktů je při dlouhodobém používání spojen s vysušením pokožky, tvorbou lupů či vypadáváním vlasů. Je komedogenní, ucpává póry a zhoršuje akné. Při vyšší koncentraci dráždí pokožku. Je ještě agresivnější než Sodium Laureth Sulfate (SLES), dráždit pokožku může už při koncentraci 2%. I proti je jeho doporučená koncentrace 1%, běžně se používá v koncentraci až do 20%. Podráždění pokožky lze ovlivnit kombinací s jinými mírnějšími látkami. Není vhodný pro děti ani osoby s ekzematickou pokožkou, dráždí pokožku, oči i sliznici.