A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Sodium Laureth Sulfate (SLES)

potenciálně škodlivá syntetická látka

Další názvy: SLES, laurylglukozid , Peg- (1-4) Lauryl Ether Sulfate, Sodium Salt, Sodium Peg Lauryl Ether Sulfate, Sodium Polyoxyethylene Lauryl Ether Sulfate

Sodium Laureth Sulfate zkráceně SLES je chemická látka ve formě světle žluté kapaliny. Vyrábí se synteticky ethoxylací z dodecyl alkoholu získaného z palmového nebo kokosového oleje. Používá se jako emulgátor a povrchově aktivní látka. Má vlastnost mísit dvě normálně nesmísitelné látky, jako je například voda a olej. Váže tak na sebe mastné nečistoty a snáze je odstraňuje z pokožky. Dobře se vstřebává a napomáhá i jiným složkám lépe se dostat do pokožky. Napomáhá k vytvoření emulze snížením povrchového napětí látek, které mají být emulgovány. Zvyšuje pěnící schopnosti produktu. Je oblíbený pro svou velmi nízkou cenu.  Můžete se s ním setkat hlavně v konvenční kosmetice v různých šamponech, mýdlech, pleťových čisticích prostředcích, zubních pastách apod. Na základě mnoha testů bylo prokázáno, že není karcinogenní, i přesto má SLES dráždivé účinky. Při dlouhodobém používání má negativní vliv na ochranný lipidový plášť pokožky, čímž způsobuje její vysoušení. Zvyšuje výskyt aftů u osob na ně citlivých, může narušit přirozenou ústní mikroflóru. V případě vlasových produktů je při dlouhodobém používání spojen s vysušením pokožky, tvorbou lupů či vypadáváním vlasů. Při vyšší koncentraci dráždí pokožku Je méně dráždivý než Sodium Lauryl Sulfate (SLS). I tak není vhodný pro děti, dráždí pokožku, oči i sliznici. Může obsahovat nečistoty z výroby, například Ethylene Oxide, 1,4-Dioxane, které ve větším množství jsou již toxické a karcinogenní.