A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Shellac

derivát přírodních látek

Shellac je pryskyřičný materiál rafinovaný ze sekrecí specifického druhu hmyzu nazývaného Laccifer (Tachardia) lacca. V kosmetických prostředcích a výrobcích pro osobní péči se Shellac používá ve sprejích na vlasy, očních linkách a řasenkách. Funguje jako pojivo, filmotvorné činidlo, fixátor pro vlasy, změkčovadlo a k úpravě viskozity produktu. Komise Cosmetic Ingredient Review (CIR) tuto složku hodnotí jako bezpečnou, jeho doporučená výše koncentrace je do 6%.