A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Sesamum Indicum

přírodní látkapotenciální alergen

Další názvy: Sezam Indický, Sesamum Indicum Seed Oil

Sesamum Indicum, česky Sezam indický, je jednoletá bylina pocházející z Afriky. Sezamová semínka jsou bohatá na vysoký obsah olejů a bílkoviny, také na hořčík, fosfor, vápník, zinek a další. Mají vysoký obsah polynenasycené omega 6 linolové kyseliny a také kyseliny olejové. Jsou velmi oblíbená v potravinářském i lékárenském průmyslu.

V kosmetice se můžete nejčastěji setkat se sezamovým olejem, který se získává lisováním ze semen. Má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Chrání pleť před volnými radikály a zpomaluje její stárnutí. Posiluje její ochrannou lipidovou vrstvu. Na unavenou a suchou pleť působí změkčujícím a zvláčňujícím účinkem. Dodává ji potřebnou hydrataci a uzamyká ji v ní. Sezamový olej má také stimulační účinky, podporuje růst nových buněk. Není doporučen používat na zánětlivou pokožku a u osob alergických na arašídy (potenciální alergen).