A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Salvia Sclarea

přírodní látka

Další názvy: Šalvěj Muškátová, Šalvěj vonná, Athiopis sclarea, Sclarea vulgaris, Salvia Sclarea Oil

Salvia Sclarea, česky Šalvěj muškátová, je dvouletá rostlina z čeledi hluchavkovitých. Druh je považován za původní z oblasti Středozemního moře a jihozápadní Asie. Jeho areál zabírá evropské země přiléhající ke Středozemnímu moři, oblast Kavkazu, Blízký východ, Střední Asii a Pákistán na indickém subkontinentu. Dává přednost sušším a slunným místům. Jde o rostlinu s velmi intenzivní a charakteristickou vůní. Šalvěj muškátová se používá k výrobě léčivých odvarů a k výrobě esenciálního oleje, který se používá v kosmetice a k výrobě parfémů. Je bohatý na linalylacetát, linalool, sclareol, neryl-acetát, beta-caryophylen, geraniol a bicyclo-germacren. Je opravdu výrazně aromatický, i proto by se to s ním nemělo moc přehánět, v opačném případě může způsobit bolesti hlavy. Čistý olej není doporučen pro epileptiky, těhotné a kojící ženy. Léčivé vlastnosti Šalvěje Muškátové se používají ke zlepšení zraku, funguje jako prevence před jeho státou a projasňuje čistotu očí. Má pozitivní vliv na nervovou soustavu, stimuluje mozek a snižuje krevní tlak. Inhalace čistého oleje působí sedativně a antidepresivně, až skoro euforicky. Snižuje napětí ve svalech a napomáhá od křečí. Má výrazné protiplísňové a protiinfekční vlastnosti, je vhodná i k léčbě močového zánětu, čistí rány a urychluje jejich hojení. Šalvěj muškátová je tzv. ženská bylina, účinně posiluje dělohu, upravuje nepravidelnou menstruaci a snižuje menstruační bolesti. Také má dezinfekční a stahující vlastnosti, například na dásně. Její extrakt je vhodný v zubních pastách či ústních vodách. Šalvěj udržuje zdravý vzhled kůže a vypíná ji. Snižuje výskyt akné a napomáhá při nadměrném vypadávání vlasů.