A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Salicylic Acid

derivát přírodních látek

Další názvy: Kyselina salicylová, Beta Hydroxy Acid (BHA), 2-hydroxybenzoic acid

Salicylic acid, česky Kyselina salicylová, je kyselina, která se přirozeně vyskytuje v přírodě. Většinou se získává z kůry vrby či břízy. Je ve formě bílého krystalického prášku. Využívá se v lékárenském i kosmetickém průmyslu. Může být vyrobena i syntetickou cestou, přírodní certifikovaná kosmetika však používá pouze její přírodní variantu. Má léčivé, protizánětlivé, antimikrobiální a antiseptické účinky.

Kyselina salicylová bývá často součástí vlasových a tělových produktů určených k léčbě kožních problémů, jako jsou lupy či lupenka. Má čistící účinky, čistí zanesené póry a snižuje výskyt akné. Napomáhá odstranit ztvrdlou kůži a odumřelé kožní buňky. Má stimulační účinky, účinně podporuje tvorbu nových buněk a produkci kolagenu. Zlepšuje obranyschopnost pokožky. Sjednocuje barevný tón pleti, zjemňuje ji, hydratuje a zklidňuje případné podráždění. Může být použita i jako konzervant. Kyselina salicylová je považována za bezpečnou látku. Jen je nutné dodržet při jejím použití nízkou koncentraci. U kosmetických produktů může být použita do 2%. Pokud je použita jako konzervat, tak pouze do 0,5%. Při vysokých koncentracích může způsobit podráždění pokožky či dýchacích cest. Není doporučena v dětské kosmetice do 3 let.