A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Propylparaben

potenciálně škodlivá syntetická látka

Další názvy: 4-Hydroxy- Propyl Ester Benzoic Acid, 4hydroxy, Propyl Ester, Polyparaben, Potassium Propylparaben

Propylparaben je jeden z typů parabenů a je považován za dráždivou syntetickou látku. Vzniká jako propylester kyseliny p-hydroxybenzoové, ve formě krystalického světlého prášku. Bez chuti a zápachu. Přirozeně ho můžete nalézt v přírodě i v některých druzích rostlin i hmyzu. Často se používá v kombinaci s jinými parabeny či typy konzervačních látek. Používá se hlavně jako konzervant, zpomaluje zkažení produktu. Jako jeden z prvních konzervantů se používal v kosmetice i farmacii již spousty let. Snadno a lehce se vstřebává kůži. I když je vylučován z těla močí, může si část tělo uchovat v tkáních. V malých množstvích je považován za netoxický, nekarcinogenní. U citlivějších osob může podráždit či vysušovat pleť, či způsobit svědění, otok a zčervenání a otok víček. Nedoporučuje se používat na podrážděnou a porušenou pleť. I přes nedostatek důkazů bývá spojován se zvýšeným rizikem rakoviny prsu. Nedoporučuje se v dětské kosmetice, která je určena k zamezení tvorby opruzenin. Může mít negativní vliv na reprodukční schopnosti i plodnost. Některé země ho dokonce nedoporučují do všech dětských produktů do věku 3 let. Nebylo prozatím prokázáno, že se jedná o mutagenní či karcinogenní látku. Od roku 2014 byla jeho koncentrace spolu s butylparaben upravena na maximální výší 0,14%.  V potravinářství je již zakázán. Další parabeny jako je isopropylparaben, isobutylparaben, phenylparaben, benzylparaben, pentylparaben jsou od roku 2014 zakázány v Evropské unii.