A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Polysorbate 80

mírně dráždivá syntetická látka

Další názvy: Polysorbate 80, Mono-9-Octadecenoate Poly (Oxy-1,2-Ethanediyl) Derivs. Sorbitan, Sorbimacrogol Oleate 300

Polysorbate-80 je viskózní olejovitá kapalina, světle žluté barvy, vyráběná z přírodního sorbitolu a kyseliny olejové. Většinou se však vyrábí syntetickou cestou. Používá se v kosmetickém průmyslu i potravinářství. Používá se jako emulgátor, má vlastnost mísit dvě normálně nesmísitelné látky, jako je voda a olej. Váže tak na sebe mastné nečistoty a snáze je odstraňuje z pokožky. Navíc napomáhá jiným složkám lépe se dostat do pokožky. Funguje také jako rozpouštědlo. Zklidňuje drobná začervenání a podráždění. Díky svým hydrofilní účinkům přivádí do pokožky vlhkost a uzamyká ji tam. Pokožku či vlasy zanechává hydratované a jemné. Polysorbate-80 je považován za látku s velmi nízkým nebezpečím. V koncentracích, ve kterých se používá v kosmetice (0,1-5%), je považován za na proto bezpečný. Jen při opravdu výjimečných případech může dráždit osoby s citlivou pokožkou. Může obsahovat nečistoty, například Ethylene Oxide, 1,4-Dioxane. Při vysokých koncentracích je však považován za toxický, negativně ovlivňuje vývoj a reprodukční schopnosti.  Můžete se s ním setkat v hydratačních krémech, šamponech, pleťových čisticích prostředcích, vodách a dalších produktech.