A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Phenoxyethanol

dráždivá syntetická látka

Další názvy: 2-Hydroxyethyl Phenyl Ether, 2-Phenoxyethyl Alcohol, Ethylene Glycol Monophenyl, Phenoxytol, Fenoxyethanol

Phenoxyethanol je syntetická viskózní olejovitá kapalina, charakteristická svou květinovou vůní po růžích. Rozpustná ve vodě i oleji. Phenoxyethanol lze nalézt přirozeně i v přírodě, ale většinou se vyrábí už jen syntetickou cestou. Díky své vůni se používá jako parfemace, produktu dodává příjemnou vůni, můžete se s ním setkat v tělových i pleťových krémech, dokonce repelentech. Zabraňuje rychlému odpařování, fixuje tak vonné látky v produktu. Také fuguje jako konzervant. Má výrazné antimikrobiální účinky, zabraňuje vzniku bakterií a žluknutí. Prodlužuje dobu spotřeby produktu. Často se používá jako náhrada nebezpečných parabenů. Jedná se o látku, která je ve větších koncentrací mírně nebezpečná pro člověka. Proto se používá jen v opravdu malých koncentracích, maximálně do 1%. Při větší koncentraci může způsobit podráždění oči i kůže, také alergické reakce či zhoršit ekzém. Má negativní vliv na nervový systém, reprodukční schopnosti i vývoj jednotlivce (mutagenní), je nevhodný pro děti. V opravdu vysokém množství je toxický. Je škodlivý ve výrobcích, které se nanášejí kolem úst, může vyvolat průjem či zvracení. Bývá obsažen i v dekorativní kosmetice (make-up, linky na oči, stíny apod.)