A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

PEG-75 Lanolin

mírně dráždivá syntetická látka

Další názvy: Polyethylene Glycol 4000 Lanolin, Polyoxyethylene (75) Lanolin

PEG-75 Lanolin patří mezi tzv. PEGy, což jsou syntetické emulgátory. Je to tedy syntetická látka nahrazující přírodní variantu Lanolinu. Vyrábí se ve formě žluté voskové látky rozpustné ve vodě, neiontové povrchově aktivní látky. Umí smíchat dvě navzájem nesmíchatelné kapaliny, jako je olej a voda. Napomáhá tak na sebe vázat mastné nečistoty z pokožky či vlasů. Podporuje mycí schopnosti produktu, proto se často používá v pleťových čisticích prostředcích, šamponech, sprchových gelech a dalších. Působí také jako emulgátor a změkčovadlo, ostatní složky produktu změkčuje, tvoří je poddajnějšími a lépe roztíratelnými.  Zlepšuje schopnost tvořit emulze. Napomáhá k lepší a příjemnější struktuře. Zlepšuje strukturu a stabilitu kosmetických přípravků. Po nanesení změkčuje pokožku a zanechává ji příjemně jemnou. Má výrazné hydratační účinky. PEG-75 Lanolin je nekomedogenní a nesenzibilizující. Číslo 75 označuje molekulovou hmotnost. PEG 75 je už natolik velká molekula, že se minimálně vstřebává do pokožky. V tomto případě je bezpečný pro použití. Obvykle se však používá v koncentracích do 25%. Certifikovaná kosmetika jej nepoužívá, je považován za mírně nebezpečný. Může obsahovat nečistoty (Ethylene Oxide či 1,4-Dioxane). Ty mají neblahý vliv na naše zdraví, jsou toxické, působí karcinogenně a dráždí pokožku. Nedoporučuje se používat na podrážděnou pokožku.