A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Pantothenic Acid

derivát přírodních látek

Další názvy: Kyselina Pantothenová, Kyselina D-pantothenová

Pantothenic Acid, česky Kyselina Pantothenová, také nazývána jako Vitamin B5 (vitamin B), je ve vodě rozpustný vitamin. Čistá kyselina je nestálá olejovitá kapalina. Chemicky je tvořena spojením aminokyseliny β-alaninu a kyseliny pantoové. Kyselina pantothenová je základní živinou. Zvířata ji například potřebují, aby syntetizovala koenzym-A (CoA), a také aby syntetizovala a metabolizovala proteiny, uhlohydráty a tuky. Její název je odvozen od řeckých pantothenů, což znamená „odkudkoli“. Malé množství Kyseliny Pantothenové se nachází téměř v každém jídle, nejvíce v celozrnných cereáliích, žloutcích, játrech či sušených hubách.