A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Panthenol

derivát přírodních látek

Další názvy: Provitamin B5, Pantenol, Kyselina pantothenová, Pro-vitamin B5, Dexpanthenol, D-panthenol

Panthenol je znám i jako provitamin B5. Jedná se derivát alkoholu přirozeně se vyskytujícího se v rostlinách. Získává se z kyseliny panthenové (vitaminu B5). Panthenol má dvě formy, buď D-Panthenol (biologicky aktivní verze) a DL-Panthenol. Lze jej také vyrábět synteticky. Panthenol má stejnou biologickou aktivitu jako kyselina panthenová. Přirozeně se objevuje i ve spodních vrstvách pokožky lidí i zvířat. Jakmile se Panthenol vstřebá do pokožky, mění se na tělu ve známou kyselinu panthenovou.

Používá se hlavně pro své výrazné změkčující a hydratační účinky. Na pokožce vytváří ochrannou bariéru, díky které v ní uzamyká vodu a zabraňuje dehydrataci. Vlasy zanechává jemné a poddajné. Má zklidňující účinky, tiší podráždění suché a citlivé pokožky. Často se používá do produktů po opalování či štípnutí hmyzem. Urychluje regeneraci pokožky a hojení ran. Pečuje též o vlasovou pokožku, snižuje její svědění a šupinatění. Má protizánětlivé a antibakteriální účinky, i díky tomu se používá i při léčbě akné. Provitamin B5 je naprosto bezpečná látka, nesenzibilující. Jen ve velmi výjimečných případech může u citlivých alergických jedinců slabě dráždit pokožku. Můžete se s ním setkat ve složení vlasové kosmetiky, hydratačních krémech, gelech, produktech po opalování a další.