A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Oleyl Alcohol

derivát přírodních látek

Další názvy: Hydroxyoctadec-9-Ene, Oleic Alcohol, Adol 320

Oleyl Alcohol je nenasycený mastný alkohol ve formě bezbarvé kapaliny. Přirozeně se vyskytuje v přírodě, v nejsvrchnější vrstvě rostli, a chrání je před ztrátou vody. Může být i živočišného původu, získáván z rybího oleje či hovězího tuku. Nemusí být proto vhodnou složkou pro vegany. Lze ho vyrobit i syntetickou cestou. Oleyl Alcohol se používá hlavně pro své výrazné hydratační účinky, na pokožce vytváří ochrannou bariéru, která v ní vodu uzamyká a brání ztrátě vody. Na pokožce i vlasech vytváří takový nemastný film. Také působí jako změkčovadlo, napomáhá ostatním složkám k lepší poddajnosti, která působí jako mazivo na povrchu kůže, dodává pleti jemný a hladký vzhled. Funguje i jako emulgátor či rozpouštědlo, zvyšuje obsah olejové části v produktu. Mění jeho hustotu na poddajnější, tvoří gelovou strukturu výrobku. Umí smíchat dvě navzájem nesmíchatelné kapaliny, jako je olej a voda. Snižuje čirý nebo transparentní vzhled kosmetických produktů. Můžete se s ním setkat ve složení make-upů, očních linek, barev na vlasy, kondicionérů apod. Je považován za bezpečnou a nesenzibilující látku, jen ve velmi výjimečných případech může u citlivých jedinců slabě dráždit kůži a oči.