A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Octyldodecanol

derivát přírodních látek

Další názvy: 2-Octyl Dodecanol, Eutanol G

Octyldodecanol je mastný alkohol vyrobený z toků či olejů přirozeně se vyskytující v malém množství jako složka voskových esterů v rostlinách nebo zvířatech. Může být vyroben i syntetickou cestou. Je ve formě bezbarvé kapaliny mísitelné s olejem, nikoliv s vodou. Funguje hlavně jako kondicionér a změkčovač, změkčuje jinou látku a dělá lépe poddajnou a roztíratelnou.  Působí jako mazivo na povrchu kůže, pokožku dělá jemnější a na pohled hladší. Výrazně zlepšuje vzhled i pocit z vlasů, zvyšuje jejich objem, poddajnost a lesk. Dokonce zlepšuje jejich strukturu, uhlazuje a hydratuje vlasové vlákno.  Je dobrou alternativou chemických silikonů a parabenů. Může být použit i jako rozpouštědlo, rozpouští jiné složky produktu. Občas může být přidán i za účelem parfemace či jako zvlhčovač, má výrazné hydratační účinky. Na kůži vytváří nemastný film, který zabraňuje ztrátě vody z horních vrstev kůže i dlouhé hodiny, snižuje tak dehydrataci pokožky. Používá se do dekorativní kosmetiky (rtěnky, oční stíny, lesky na rty). Octyldodecanol je považován za bezpečnou a nesenzibilující složku. Jen opravdu ve velmi výjimečných případech způsobuje podráždění u osob s velmi citlivou pokožkou. Je povolený v certifikované přírodní a bio kosmetice. V některých případech může být nevhodný pro vegany (živočišný původ).