A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Octocrylene

potenciálně škodlivá syntetická látka

Další názvy: Oktokrylen

Octocrylene česky Oktokrylen je syntetická olejová sloučenina, která se nejčastěji používá do opalovacích krémů či laků na nehty. Působí jako chemický UV filtr, vstřebává se celkem dobře do pokožky, kde pohlcuje škodlivé UV záření. Převážně UVB, z malé části i UVA. Používá se hlavně v konvenční kosmetice.  Je to celkem kontroverzní látka, funguje jako fotosenzibilátor a mutagen. Při vystavení slunci zvyšuje produkci volných radikálů v pokožce.  Poškozuje zdravé buňka a DNA. Podporuje tak vzniku melanomu.  Má také negativní vliv na funkci hormonálního systému a je považován za potencionální karcinogen. V některých zemích už je úplně zakázán. Přírodní certifikovaná kosmetika se těmto látkám vyhýbá a místo nich používá přírodní UV filtry, například oxid titaničitý či zinečnatý.