A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Myrtus Communis

přírodní látka

Další názvy: Myrta Obecná,Myrtus Communis Leaf Water

Myrtus Communis, česky Myrta Obecná, je stálezelený keř původem se Středomoří. Převážně se pěstuje pro okrasu.  Symbolika myrtové ratolesti zasahuje až do starověkého Řecka. Už tenkrát byla součástí svatby – ženich i nevěsta měli svatebním myrtový věnec, který měl přinést štěstí.  Což se dochovalo až dodnes v podobě malých myrtových ozdobných snítek pro svatebčany. Myrta nachází své uplatnění především v kuchyni, ale i léčitelství a kosmetice. Předmětem sběru jsou listy i plody, které se velikostí podobají hrášku a mají modročernou barvu.  Lze z nich připravovat různé výluhy a čaje. Mají léčivé účinky během nachlazení a bronchitidy. Jako přírodní antibiotikum léčí záněty močového měchýře. Používá se jako střevní a žaludeční tonikum, snižuje otok a podporuje činnost krevního oběhového systému. Zmírňuje bolesti svalů a kloubů. Ze sušených listů se parovodní destilací vyrábí esenciální olej s charakteristickou vůní po jalovci. Jeho inhalace má sedativní účinky, odhání pocity deprese a navozuje pocity klidu a bezpečí. Stimuluje mozkovou činnost. Myrtový olej může být i součástí kosmetických produktů, je vhodný k péči mastné a problematické pokožky. Má antibakteriální účinky. Napomáhá snižovat projevy akné a oparů. Také na plísně a bradavice. Může být součástí ústní vod či zubních past, napomáhá při zánětech dásní. Čistý olej není vhodní k vnitřnímu užití.