A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Myristyl Alcohol

derivát přírodních látek

Další názvy: Myristylalkohol, Myristyl alkohol, Tetradekanol, 1-tetradecanol

Myristyl alcohol je organická sloučenina patřící mezi nasycené mastné alkoholy. Vyrábí se z kyseliny myristové známé taky jako kyselina karboxylová. Ta se přirozeně vyskytuje v muškátovém oříšku či v kokosovém oleji. Je ve formě bílé, voskovité pevné látky, nerozpustné ve vodě. Používá se jako meziprodukt při chemické syntéze jiných produktů, jakým je sulfátovaný alkohol. V kosmetice funguje jako změkčovač, kondicionér a povrchově aktivní látka, vlasy a pokožku změkčuje a vyhlazuje. Také působí jako emulgátor, přirozeně stabilizuje emulze a zvyšuje jejich viskozitu. Myristyl alcohol má příjemnou vůni, může být použit jako parfemace, či k zamaskování zápachu jiné látky. Zvyšuje pěnivost produktů. Je široce používán v přípravcích osobní péče, zejména pak v pleťových krémech.